Značenje cvijeća i boja u vašem vjenčanom buketu

 

Vjenčani buket neizostavan je ukras svake mladenke na dan vjenčanja, no izbor onog pravog obično pada u drugi plan, posebno nakon iscrpne potrage za idealnom vjenčanicom. Važnost ovog detalja svakako se ne bi trebala zanemariti, posebno što je on u prvom planu gotovo na svim fotografijama.

Želite li vaš buket birati isključivo prema estetskim kriterijima ili želite u njega unijeti i malo prenesenog značenja, ovisi isključivo o vama, a najvažnije je da on prije svega svojom ljepotom doprinese vašem sjaju i zadovoljstvu.

Stoga, krenimo prvo od značenja boje cvijeta koju nam prezentiraju mnogi cvjećari.

Bijelo cvijeće

Možda jedno i od najčešćih odabira, no to ni ne čudi s obzirom na to da se bijela boja povezuje s čistoćom i mirom; odaje osjećaj nježnosti i mekoće.
Simbol je nevinosti, rođenja, dobrote, duhovnosti i svetosti. Smatra se da je to boja savršenstva.

Crveno cvijeće

Crveno cvijeće u buketu predstavlja snagu, požudu i simbol je strastvene ljubavi. Odlučite li se upravo na ovu boju, možete biti sigurni da ona odražava u isto vrijeme i ljepotu i hrabrost.

Ružičasto cvijeće

Ova boja također je jedan od čestih odabira za vjenčani buket s obzirom da ružičasti cvjetovi zrače mladošću i nevinošću. Lijepo i decentno ružičasto cvijeće uvijek simbolizira sreću i mladost.

Plavo cvijeće

Plava boja je boja smirenosti i vedrine. Smatra se da buket plavog cvijeća djeluje kao lijek protiv nervoze, a osim toga također zrači otmjenošću i tajnovitošću. Kroz povijest plava boja je bila poznata i kao simbol plave kraljevske krvi.

Narančasto cvijeće

Simbolizira energiju, entuzijazam i toplinu. Buket narančastog cvijeća znači samopouzdanje, zadovoljstvo i želju za životom.

Žuto cvijeće

I s ovom bojom nećete pogriješiti jer prije svega žuta je simbol vječnog prijateljstva i povezanosti, a buket žutog cvijeća simbolizira novi početak i uživanje. Što se tiče značenja samog cvijeća, ovdje je također vrlo jednostavno, jednom ili dviju riječi opisana osobnost pojedinog cvijeta, pa ukoliko želite da se buket poklapa s vašim načinom razmišljanja ili njime želite poslati određenu poruku, ovo su neki od simbola.

Ruža simbolizira bezuvjetnu ljubav i bilježi veliku popularnost kako nekada tako i sada, pa stoga ni ne čudi da je i danas ostala jedan od najpopularnijih odabira za vjenčanje.
Ljiljan opojnog mirisa simbolizira čistoću i nevinost, a zbog svog oblika cvijeta također je i simbol muške i ženske plodnosti.
Kamelija ima velike, pune cvjetove koji svojim oblikom simboliziraju dugotrajnu, savršenu ljubav, a zbog svoje raskošne ljepote često se povezuju s luksuzom.
Kale su svoj prepoznatljivi status gradile kroz povijest, a danas ih se isključivo doživljava kao cvijeće čistoće, nevinosti, mladosti i ponovnog rođenja.
I za kraj možemo još samo preporučiti božur koji simbolizira sretan ulazak u brak, te je idealan cvijet za romantične, ljetne svadbe.