Savjeti za organizaciju stolova na vjenčanju

Nakon nekoliko mjeseci planiranja, rezervacija, dogovora i isprobavanja doći će i taj veliki dan kojeg željno iščekujete – dan vašeg vjenčanja. Kako biste mogli maksimalno uživati i provesti te važne trenutke bez previše brige i stresa, donosimo vam okvirni raspored za planiranje svega što vas čeka na taj veliki dan. Vrijeme na našem rasporedu određeno je okvirno i ovisit će prvenstveno o terminu vjenčanja, ali i o tome imate li okupljanje kod mladoženje i mladenke prije, koliko ste udaljeni od samog mjesta vjenčanja itd. Prilagodite ovaj raspored svojim planovima i provedite bezbrižno najljepši dan u svom životu.

Mladenka

Dobro se naspavajte, nemojte zaboraviti doručak i posvetite se frizuri i šminkanju. Za frizuru planirajte sat vremena, a za šminku 45-60 min. Ako se kod vas šminkaju i kuma, djeveruše, mama ili druge prijateljice, za svakog od njih planirajte oko pola sata. Ponekad je dobro ostaviti pripremu frizure mladenke kao zadnje kako bi vaš fotograf mogao uhvatiti i nekoliko takvih kadrova.

Dogovorite s fotografom da dođe kod vas sat do sat i pol vremena prije nego što planirate krenuti od kuće ili nego što vam dolaze gosti. U to vrijeme fotografirat će mladenku dok se oblači, pripreme i oblačenje vjenčanice s kumom te s najbližim članovima obitelji i gostima.

Mladoženja

S obzirom da mladoženja nema toliko posla oko spremanja kao mladenka, često će na dan vjenčanja ujutro obaviti još neke posljednje pripreme i provjere. Fotograf bi kod mladoženje također trebao doći oko sat vremena prije dolaska gostiju te uhvatiti par trenutaka dok se mladoženja sprema, kao i fotografije s kumom i najbližim članovima obitelji.

Ako mladoženja sa svatovima dolazi po mladu, najčešće je to oko 2-3 sata prije samog vjenčanja. To vrijeme ćete provesti u druženju s gostima, a svakako vodite računa o tome da provedete par trenutaka nasamo, samo vas dvoje.

U crkvu ili kod matičara, na samo vjenčanje, krenite barem pola sata ranije ili prije ako je mjesto vjenčanja malo udaljenije. Unaprijed dogovorite u koje vrijeme će se kretati i zamolite djeveruše ili kumove i roditelje da 10-15 minuta prije kretanja zamole goste da polako krenu te formiraju kolonu.

Ranije dogovorite i tko će uputiti goste gdje trebaju sjediti na vjenčanju te ih zamoliti da uđu u crkvu ili kod matičara na vrijeme. Nakon vjenčanja planirate da će vam čestitanje na oltaru trajati 15-20 minuta ako imate do 100 gostiju, a ukoliko ih ima više može trajati i do pola sata. Ako imate više od 150-200 gostiju možete zamoliti djeveruše ili roditelje i kumove da upute goste prema dvorani kako se ne bi stvarala prevelika gužva. Fotografiranje na oltaru će trajati oko desetak minuta te se najčešće fotografira samo s kumovima i najbližim članovima obitelji. Fotografiranje s ostalima ostavite za kasnije, u dvorani.

Planirajte da vrijeme između vjenčanja i dolaska u dvoranu bude maksimalno sat vremena, a u to vrijeme mladenci mogu obaviti dio fotografiranja ili uzeti par trenutaka za sebe i uživati u prvim trenucima zajedničkog života.

Nakon ulaska mladenaca u dvoranu najčešće slijedi zdravica te prvi ples, nakon kojeg se na plesnom podiju pridružuju i ostali gosti. Vodite računa da vam gosti ne budu gladni te da se ne čeka predugo na večeru. Sat do dva nakon večere planirajte rezanje mladenačke torte, a dogovorite s kumovima da isto dogovore s voditeljem dvorane ili konobarima. Sat vremena nakon toga planirajte darivanje I fotografiranje s mladencima, a bacanje buketa ili slične događaje možete obaviti kad god tijekom večeri procijenite da je atmosfera dobra i da su vaši gosti spremni za malo dodatne zabave. Najčešće se to planira oko sat vremena nakon darivanja.

Za kraj ostavljamo najvažniji savjet – uživajte! U svojoj ljubavi, sreći, veselju i zabavi i neka vam to zaista bude najsretniji dan u životu!